بررسی مقایسه ای مطالعات تصادفی شده از 7 برنامه غذایی محبوب نشان داده است که برنامه های غذایی کم چرب و مدیترانه ای احتمال حمله قلبی و مرگ را در افرادی که خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را افزایش می دهند کاهش می دهد.
DOI: 10.1136/bmj-2022-072003
برنامههای غذایی رژیمهایی هستند که شامل ورزش یا سایر حمایتهای رفتاری بهداشتی مانند ترک سیگار هستند یا نیستند.
برنامههای غذایی مدیترانهای نیز به کاهش خطر سکته کمک میکند، اما سایر برنامههای غذایی در مقایسه با حداقل درمانها مانند رژیم غذایی یا توصیههای مختصر رژیم غذایی از یک متخصص سلامت، فواید کمی دارند یا هیچ سودی ندارند.
در حال حاضر برنامههای غذایی مختلفی برای افرادی که خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را افزایش میدهند توصیه میشود، اما این توصیهها به طور کلی بر شواهدی مبنی بر قطعیت پایین مطالعات غیرتصادفی تکیه کردهاند.
چند تجزیه و تحلیل از مطالعات کنترل شده تصادفی نشان داده است که برخی از برنامهها و رژیمهای غذایی میتوانند به کاهش حوادث قلبی عروقی اصلی، که شامل سکته مغزی و قلب میشوند، کمک کنند، اما تأثیر مفید آن بر مرگ نامشخص است.
بنابراین، پایگاههای اطلاعاتی برای مطالعات تصادفیسازی شده که تأثیر برنامههای غذایی را بر پیشگیری از حوادث قلبی عروقی عمده و مرگ در افرادی که خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را افزایش میدهند، مورد بررسی قرار گرفتند.
40 مطالعه واجد شرایط شناسایی شد که شامل 35548 فرد بود که به طور متوسط به مدت 3 سال برای 7 برنامه غذایی تحت نظر قرار گرفتند: کم چرب، بسیار کم چرب، مدیترانه ای، ترکیبی کم سدیم و کم چربی، چربی اصلاح شده، پریتیکین و اورنیش. دو رژیم غذایی مختلف مانند رژیم غذایی کم چرب در مقابل مدیترانه ای در برخی مطالعات مقایسه شدند.
کیفیت روش شناختی هر کارآزمایی مورد ارزیابی قرار گرفت و 13 مورد با ریسک کلی کم سوگیری و 27 مورد با ریسک بالای سوگیری قضاوت شدند.
با توجه به شواهد قطعیت متوسط، برنامههای غذایی مدیترانهای در مقایسه با حداقل درمان در پیشگیری از مرگ و میر ناشی از همه علل با 17 مرگ کمتر در هر 1000 نفر در طول 5 سال، 17 مرگ و میر غیرکشنده قلبی در هر 1000 و 7 مرگ و میر کمتر سکته مغزی در هر 1000 بهتر بود. برای افرادی که در معرض خطر بیماری قلبی عروقی متوسط هستند.
برنامههای کمچرب نیز برای پیشگیری از مرگ و میر با 9 مرگ کمتر به هر علت در هر 1000 و 7 مرگ غیرکشنده حمله قلبی در هر 1000، بهتر از حداقل درمان با اطمینان متوسط بود.
در مقایسه با یکدیگر، بین برنامه های کم چرب و مدیترانه ای برای حمله قلبی یا مرگ و میر غیر کشنده تفاوت معنی داری وجود نداشت.
مجموع اثرات هر دو برنامه غذایی برای افرادی که خطر بیماری قلبی عروقی بالایی داشتند با 36 مرگ کمتر به هر علت در 1000 و مرگ و میر قلبی عروقی در افرادی که برنامه رژیم غذایی مدیترانه ای را به مدت 5 سال دنبال می کردند، 39 کمتر در هر 1000 بود مشهودتر بود.
5 برنامه غذایی دیگر در مقایسه با حداقل درمان بر اساس شواهد قطعیت کم تا متوسط، عموماً فایده اندکی یا بدون فایده داشتند.
این مطالعه دارای محدودیتهایی بود که شامل عدم توانایی در اندازهگیری پایبندی به برنامه غذایی و احتمال اینکه برخی از مزایای آن میتوانست در نتیجه عوامل دیگری در برنامهها مانند حمایت از ترک سیگار و درمان دارویی باشد.
با این وجود، این یک بررسی جامع بود و به این ترتیب محققان به این نتیجه رسیدند که برنامههای رژیم غذایی کمچرب و مدیترانهای میتوانند به کاهش خطر حمله قلبی غیرکشنده و مرگ و میر در افراد با افزایش خطر بیماریهای قلبی عروقی کمک کنند.
آیا می خواهید از تصاویر ما در سایت خود استفاده کنید؟ برای جاسازی کد روی تصویر کلیک راست کنید