آیا تغییرات دمای فصول موجب کاهش یا افزایش وزن ما می شوند؟


در فصل سرد، به دلیل زاویه مایل تابش خورشید و در مجموع کمتر بودن معرض نور آفتاب، احتمال کمبود ویتامین D در بدن افراد افزایش می‌یابد. تحقیقات نشان داده‌اند که کمبود این ویتامین می‌تواند تأثیرات منفی بر روحیه و خلق و خو افراد داشته باشد و این به عنوان یکی از عوامل مهم در گرایش […]

در فصل سرد، به دلیل زاویه مایل تابش خورشید و در مجموع کمتر بودن معرض نور آفتاب، احتمال کمبود ویتامین D در بدن افراد افزایش می‌یابد. تحقیقات نشان داده‌اند که کمبود این ویتامین می‌تواند تأثیرات منفی بر روحیه و خلق و خو افراد داشته باشد و این به عنوان یکی از عوامل مهم در گرایش به مصرف شیرینی‌ها شناخته شود. این امر به دنبال افزایش وزن نیز می‌آید. در روزهای سرد، مهم است که مصرف مواد غذایی کنترل شده شود و در هنگام احساس نیاز به خوراک، انتخاب‌های سالم‌تری مانند میوه و سبزی‌ها را در نظر بگیرید. این اقدامات می‌توانند به جلوگیری از افزایش وزن و حفظ سلامت عمومی کمک کنند.

برزو رضازاده، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در خصوص باور برخی مبنی بر وجود تاثیر مستقیم سردی هوا و افزایش وزن، تصریح کرد: یکی از دلایل این امر کوتاه شدن روز، گذراندن زمان بیشتر در منزل و تمایل به ریزه خواری در اوقات فراغت به ویژه مصرف مواد غذایی شیرین و چرب فاقد ریزمغذی‌های ارزشمند، با کالری بالا عنوان می‌شود. این دکترای تغذیه در ادامه بیان کرد: نوع پوشش در فصل سرد، زاویه مایل تابش خورشید و به طور کلی کمتر در معرض نور آفتاب بودن، منجر به کمبود ویتامین D در بدن می‌شود. مطالعات نشان می‌دهد کمبود ویتامین D، تغییر خلق و خو در افراد را به همراه دارد که خود یکی از مهمترین عوامل گرایش افراد به خوردن شیرینی جات است. همین امر موجب افزایش وزن می‌شود.

رضازاده کاهش مصرف مایعات در فصل سرد را از دیگر دلایل اضافه وزن اعلام کرد و گفت: دهیدراته شدن بدن بر میزان سوخت و ساز تاثیر می‌گذارد و متابولیسم را کاهش می‌دهد. لازم است در فصول سرد به علت خروج کمتر از منزل، امکان تحرک در منزل فراهم شود. وی همچنین عنوان کرد: در روز‌های سرد مواد غذایی باید کنترل شده مصرف شود و در زمان احساس نیاز به مصرف مواد غذایی، انتخاب‌های سالم‌تری همچون میوه و سبزی صورت گیرد. این مواد به علت فیبر بالا جذب قند را آهسته‌تر و از افزایش وزن جلوگیری می‌کنند.

رضازاده با بیان اینکه در فصول سرد، آلودگی هوا نیز افزایش می‌یابد، اظهار کرد: مواد سرشار از آنتی اکسیدان، سلنیوم، گوگرد و منیزیم خاصیت سم زدایی دارند و به دفع آلاینده‌های از بدن کمک می‌کنند. سیر، پیاز، مغزها، گوشت ها، قارچ، برخی میوه‌ها همچون موز و سبوس موجود در غلات سرشار از این مواد هستند و در این روز‌ها بر مصرف آن‌ها تاکید می‌شود. همچنین مصرف روزانه ۳ تا ۵ واحد سبزیجات با رنگ تیره به علت داشتن منیزیم، فیبر و ویتامین C نیز توصیه می‌شود. وی در پایان با اشاره به نقش فیبر در دفع آلاینده از سیستم گوارشی، تصریح کرد: هر سهم سبزیجات معادل یک لیوان سبزیجات خام خورد شده، نصف لیوان سبزیجات پخته، نصف هویج یا پیاز است. به طور کلی با دریافت روزانه ۴۰۰ گرم میوه و سبزی در مجموع، فیبر کافی بدن تامین می‌شود.

 



آیا این مطلب برای شما مفید بود؟