علل و درمان مسمومیت غذایی


سمیت غذایی چیست؟

بیماری بعد از غذا خوردن به عنوان مسمومیت غذایی شناخته می شود. عفونت ناشی از غذا توسط برخی از عوامل بیولوژیکی ایجاد می شود. گاهی اوقات شیوع بیماری های ناشی از غذا به دلیل خوردن یک غذای معمولی مشاهده می شود. بیماری های منتقله از غذا می تواند در اثر مواد غذایی آلوده یا مواد غذایی با سم تولید شده توسط عوامل عفونی ایجاد شود. پاتوژن های سمی خود را در برخی از محصولات غذایی مستقر کرده و سموم تولید می کنند. این غذاها وقتی توسط میزبان انسان خورده می شوند باعث بیماری می شوند. بنابراین مسمومیت غذایی می تواند دو نوع باشد (الف) عفونت ناشی از غذا و (ب) مسمومیت غذایی.

چه کسانی در معرض مسمومیت غذایی هستند؟

بیماری های ناشی از غذا در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، شایع تر است. علاوه بر این، شدیدترین موارد در این افراد رخ می دهد. افراد مسن، کودکان بسیار خردسال و افرادی که عملکرد سیستم ایمنی ضعیفی دارند در معرض خطر هستند. همچنین، افراد سالمی که مستعد عفونت هستند، می توانند سطوح بسیار بالایی از عفونت داشته باشند. زنان باردار و افرادی که بیماری طولانی مدت پزشکی دارند بیشتر در معرض مسمومیت غذایی قرار دارند. علاوه بر این، داروهایی که عملکرد سیستم ایمنی را سرکوب می کنند، شما را در برابر عفونت های غذایی آسیب پذیر می کنند.

انواع مختلف سمیت ناشی از مواد غذایی

مسمومیت با قارچ

اکثر انواع قارچ ها برای مصرف بی خطر هستند. با این حال، انواع قارچ های سمی در طبیعت موجود است. مصرف اینها باعث بیماری می شود. معمولاً اینها باعث بیماری خفیف در انسان می شوند. کودکان بیشتر در معرض چنین مسمومیت هایی هستند. شدت بیماری بستگی به مقدار مصرف دارد.

آلرژی به تخم مرغ

آلرژی به تخم مرغ یک پدیده رایج در بین کودکان است. اگرچه درمان آن آسان نیست، اما با آموزش صحیح می توان آن را مهار کرد. اجتناب از تخم مرغ برای کودکان آسان نیست زیرا محصولات تخم مرغ یک محصول اصلی غذایی هستند. این آلرژی معمولاً باعث ایجاد بثورات و تورم همراه با خارش می شود. علاوه بر این، استفراغ و مشکلات تنفسی ممکن است در کودکان دیده شود. موارد شدید نادر هستند اما ممکن است تهدید کننده زندگی باشند. والدین باید محصولات تخم مرغ را به درستی انتخاب کنند و از چنین مواردی اجتناب کنند. تحمل تخم مرغ و محصولات تخم مرغ ممکن است با رشد کودکان ایجاد شود.

سم دریایی –

غذاهای دریایی محبوب هستند و توسط مردم در سراسر جهان مصرف می شوند. با این حال، این محصولات دریایی حاوی صدها نوع مختلف سموم دریایی هستند. واکنش های شدید پس از خوردن صدف و ماهی پف کرده ظاهر می شود. از خوردن این گونه غذاهای دریایی باید با آموزش صحیح به دقت اجتناب شود.

علائم مسمومیت غذایی:

بیماری های ناشی از غذا شایع ترین بیماری است که در نتیجه خوردن مواد غذایی آلوده، فاسد یا سمی ایجاد می شود. شایع ترین علائم مسمومیت غذایی عبارتند از تهوع، استفراغ و اسهال. اکثر مردم هر ساله دچار مسمومیت غذایی می شوند. این علائم به منبع عفونت و میزان قرار گرفتن در معرض آن بستگی دارد.

  • قولنج
  • اسهال
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • بی اشتهایی
  • تب خفیف
  • ضعف
  • سردرد

علائم مسمومیت غذایی بالقوه تهدید کننده زندگی عبارتند از:

  • اسهال که بیش از ۳ روز یا بیشتر طول بکشد
  • تب بالاتر از ۱۰۲ فارنهایت (۳۸.۹ درجه سانتیگراد)
  • مشکل در دیدن یا صحبت کردن
  • علائم کم آبی شدید، که شامل خشکی دهان، کم یا عدم ادرار کردن، و مشکل در پایین نگه داشتن مایعات است.
  • ادرار خونی

این علائم نیاز به درمان فوری دارند.

مسمومیت غذایی چقدر طول می کشد؟

مسمومیت غذایی معمولا چند ساعت پس از خوردن آن ظاهر می شود. شدت چنین عفونتی به مقدار غذای خورده شده و نوع عفونت بستگی دارد.

علل مسمومیت غذایی

شایع ترین علل عفونی مسمومیت غذایی باکتری ها، انگل ها یا ویروس ها هستند. این عوامل بیماری زا تقریباً در تمام غذاهایی که انسان می خورد دیده می شود. با این حال، پختن صحیح این عوامل عفونی موجود در غذا را قبل از مصرف از بین می برد. غذاهایی که به صورت خام مصرف می شوند منابع رایج مسمومیت هستند و باید پس از تمیز کردن مناسب مصرف شوند.

گاهی اوقات، غذا دوباره با ارگانیسم های موجود در مدفوع یا استفراغ تماس پیدا می کند. این به احتمال زیاد زمانی اتفاق می‌افتد که یک فرد بیمار غذا را آماده می‌کند و قبل از پختن دست‌های خود را نمی‌شوید. گوشت قرمز، تخم مرغ و محصولات لبنی اغلب آلوده هستند. آب همچنین به موجوداتی که باعث بیماری می شوند آلوده می شود.

باکتری ها

شایع ترین علت مسمومیت غذایی باکتری ها هستند. علل باکتریایی مسمومیت غذایی عبارتند از:

  • باکتری کولی
  • لیستریا مونوسیتوژنز
  • سالمونلا
  • کمپیلوباکتر
  • کلستریدیوم بوتولینوم
  • استافیلوکوکوس اورئوس
  • شیگلا

Vibrio vulnificus، اینها شایع ترین باکتری هایی هستند که باعث مسمومیت غذایی می شوند.

انگل ها:

  • مسمومیت غذایی ناشی از انگل ها نیز بیشتر از باکتری ها است. علاوه بر این، انتشار این انگل ها از طریق غذا باعث عفونت شدیدتر می شود. آنها عبارتند از:
  • توکسوپلاسما
  • لامبلیا ژیاردیا
  • کرم های نواری مختلف مانند: Taenia saginata، Taenia solium، Diphyllobothrium latum
  • هاگ های پنهان
  • Ascaris lumbricoides، نوعی کرم گرد
  • لخته هایی مانند Opisthorchiidae و Paragonimus
  • پین
  • تریچینلا

انگل ها می توانند در دستگاه گوارش زندگی کنند و سال ها ناشناخته بمانند. افراد با ایمنی پایین در معرض خطر ابتلا به بیماری های جدی تری هستند.

ویروس ها:

ویروس ها نیز در ایجاد مسمومیت غذایی نقش دارند. از جمله:

  • ویروس نورواک
  • روتاویروس
  • آستروویروس
  • ساپوویروس
  • ویروس هپاتیت A: این ویروس ها که باعث هپاتیت A می شوند می توانند از طریق غذا منتقل شوند.

درمان مسمومیت غذایی:

مسمومیت غذایی معمولاً در خانه قابل درمان است. در اینجا چند راه وجود دارد که می تواند به درمان مسمومیت غذایی کمک کند:

هیدراته بمانید:

هیدراتاسیون مناسب یک پایه اصلی برای درمان بیماری های ناشی از غذا است. آب میوه و آب نارگیل به افزایش انرژی و کاهش خستگی کمک می کند.

از کافئین که ممکن است سیستم گوارشی را تحریک کند خودداری کنید. چای بدون کافئین با گیاهان آرام بخش مانند بابونه، نعناع فلفلی و قاصدک به آرامش و تسکین ناراحتی معده کمک می کند.

داروهای تجویز شده را مصرف کنید:

در بیشتر موارد مسمومیت غذایی بدون درمان به خودی خود ته نشین می شود. دیگران می توانند از داروهایی برای پاتوژن مسئول بهره مند شوند.

داروهای تجویزی ممکن است برای افراد مسن، نقص ایمنی یا باردار مفید باشد. در دوران بارداری، درمان سبک تر و ایمن تر با آنتی بیوتیک ها از ورود عفونت به نوزاد جلوگیری می کند.

چگونه از مسمومیت غذایی پیشگیری کنیم?

سموم غذایی
سموم غذایی

بهترین راه برای جلوگیری از مسمومیت غذایی این است که غذا را به طور ایمن نگهداری کنید و از هر غذایی که ممکن است ناامن باشد اجتناب کنید. برخی غذاها به دلیل نحوه تولید و تهیه آنها باعث مسمومیت غذایی می شوند. پخت و پز به استریل کردن محصولات زیر کمک می کند:

  • گوشت
  • طیور
  • تخم مرغ
  • صدف

اگر این غذاها به صورت خام یا نیمه پخته مصرف شوند، مسمومیت غذایی نیز ممکن است رخ دهد. نحوه کار با این محصولات نیز مهم است. اگر دست ها و سطوح پس از تماس تمیز نشوند، ممکن است محصولات گوشتی آلوده شوند.

بیشتر غذاهای دیگری که باعث مسمومیت غذایی می شوند عبارتند از:

  • محصولات گوشتی که به صورت خام یا نیم پز سرو می شوند
  • گوشت چرخ کرده گاو که ممکن است حاوی گوشت چندین حیوان باشد
  • شیر، پنیر و آب میوه غیر پاستوریزه.
  • میوه ها و سبزیجات خام شسته نشده.

این اقدامات را برای جلوگیری از بیماری های ناشی از غذا انجام دهید

  • همیشه قبل از غذا دستان خود را بشویید
  • در نگهداری محصولات غذایی احتیاط کنید
  • گوشت و تخم مرغ را کاملا بپزید.
  • هر چیزی که با محصولات خام در تماس است را قبل از استفاده برای تهیه مواد غذایی دیگر استریل کنید.
  • همیشه قبل از سرو میوه ها و سبزیجات را تمیز کنید.

PCOD رژیم غذایی

تولد زودرس

بیماری قلبی

مدیریت استرس

برای داشتن زندگی سالم ورزش کنید

رژیم آنلاین دکتر روشن ضمیر https://rdiet.ir/